Alga, a tenger ajándéka

Azokon a helyeken, ahol rendszeres alga fogyasztók élnek, az emberek kitűnő egészségnek örvendenek, és közülük kerülnek ki a hosszú élet rekorderei is. Ma az algákat a világ legnagyobb élelmiszer-tartalékaként tartják számon. Mitől olyan értékes?

Az alga az élet forrásának, a tengernek az ajándéka a XXI. század embere számára. Olyan aminosavak, proteinek és vitaminok esszenciája, amelyek kitűnően kiegészítik az egyoldalúan táplálkozó emberek étrendjét, optimalizálják a zsírsavszintet, és segítenek az ideális testsúly kialakításában. Rostjai magába szívják, és kiürítik a lerakódó káros és mérgező anyagokat, melyek a gyulladt, aknés bőr kialakulásáért felelősek. Így a szervezet felfrissül, és a bőr visszanyeri természetes szépségét.

Tápanyagokban gazdag

A tengeri algák a biológiailag aktív anyagok széles skáláját tartalmazzák: többszörösen telítetlen omega-3 típusú zsírsavakat, klorofill származékokat, poliszacharidokat, vitaminokat, karotinoidokat, makro-, mikro- és más elemeket.

Milyen betegségek ellen véd?

A tengeri algákban található biológiailag aktív anyagok daganatellenes, antimutagén (elfajulásvédő), radioprotektív (sugárzás ellen védő), vérzsírcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, antikoaguláns (alvadásgátló), antimikrobiális (csíraölő), antibakteriális, gyulladáscsökkentő, és sok más hasznos tulajdonsággal rendelkeznek.

Sajnos, a tengeri algák fenti hasznos tulajdonságai a belőlük készített élelmiszerekben “kötött” állapotban vannak jelen, így az emberi szervezet csak jelentéktelen hányadukat képes hasznosítani. Ennél lényegesen teljesebb hatóanyag-tartalmúak az algakivonatok.

A tengeri algák és az azokból kivonható, biológiailag aktív anyagok vérzsírcsökkentő hatásúak, megakadályozzák az elhízást, javítják a szívműködést.

Ha a táplálkozást tengeri algákkal egészítik ki, akkor csökkenhet az összkoleszterin HDL-hez viszonyított aránya, valamint a vér összkoleszterin- és trigliceridszintje.

Spirulina alga, ásványi anyagok

Az algák között is kiemelkedő a Chlorella és a Spirulina, a smaragdzöld, illetve a kékeszöld alga. Mindkettő tökéletes összetételű tápanyag. Szárazanyag-tartalmuknak 40-60%-a kis molekulájú, így igen könnyen emészthető. Teljes értékű fehérjék, ezért vegetáriánusok aminosavak pótlására jól beilleszthetik őket étrendjükbe.

Az algák ásványianyag- és nyomelemtartalma kiemelkedő a Föld élővilágában. Különösen a káliumtartalmuk igen magas, ezért a vízhajtókat szedőknek előnyös a fogyasztásuk. Komplex formában található benne vas is, ezért ez az egyik legjobb forrás vashiányosoknak. Természetes jódforrás, így segíthet a pajzsmirigy normál működését. Tartalmazza az összes B-vitamint, valamint E-vitamint. Természetes forrása az A-vitaminnak és a linolénsavnak. Nagy mennyiségben találhatók benne nukleinsavak (RNS-DNS) és klorofill is. Az utóbbi kitűnő regeneráló, dezodoráló szer, jó baktériumellenes hatású.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .